Astma

Astma heeft net als COPD (longemfyseem en bronchitis) te maken met ontstekingen in de luchtwegen. Je kunt astma herkennen aan een moeizame ademhaling, piepende geluiden en veel hoesten. De benauwdheid en andere klachten kunnen soms een tijd afwezig zijn en dan weer opspelen. De klachten lijken op die van COPD, maar de oorzaken en de behandeling van astma zijn anders.

Bij astma zijn de slijmvliezen aan de binnenkant van de longen opgezwollen en geïrriteerd. Hierdoor ontstaat spanning; de spiertjes rond de longen trekken samen. Ook gaan de slijmvliezen extra veel slijm aanmaken. De luchtwegen vernauwen en ademhalen wordt steeds moeilijker. Het lichaam neemt steeds minder zuurstof op en er ontstaat benauwdheid. Dit is een typische astma-aanval.

Astma kan het gevolg zijn van een allergie voor huisstofmijt, schilfers van dieren, stuifmeel en pollen, schimmel, bepaalde medicijnen en voeding. Maar ook prikkelende stoffen en geuren zoals tabak, parfum, bouwmaterialen en zelfs gebraden vlees kunnen astma opwekken. Aanvallen vinden vaak in de nacht en in de ochtend plaats, maar kunnen ook getriggerd worden door fysieke inspanning, stress, sterke emoties of weersomstandigheden. Het is vaak lastig om erachter te komen waardoor de longen precies geïrriteerd raken. Een astma-aanval ontstaat namelijk pas een half uur tot 24 uur nadat de slijmvliezen zijn geprikkeld.

In Nederland hebben ongeveer 640 duizend mensen astma onder wie 100 duizend kinderen. Opvallend is dat het aantal kinderen met allergieën en astma stijgt. Veel onderzoekers denken dat dit komt door de toenemende welvaart en hygiëne. Anderen zeggen dat het komt door de toename van blootstellingen aan toxische stoffen zoals plastic verpakkingen en fijnstof.

Wat kan Halotherapie betekenen bij Astma?

De Halogenerator verspreidt microscopische zoutdeeltjes door de lucht van de ruimte. Deze komen in de luchtwegen en longen terecht tijdens het ademen. De zoutdeeltjes stimuleren de natuurlijke werking van trilharen op het slijmvlies. Trilharen in de luchtwegen zorgen voor transport van overtollig en vervuild slijm. Dit natuurlijke proces maakt slijm dunner, waardoor het slijm samen met de ziekteverwekkers en vuil sneller kan worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de luchtwegen en kun je beter en vrijer ademhalen. Normale dingen zoals bewegen en slapen worden makkelijker.

Heeft u een vraag?