bijholtenBijholteontsteking

Ben je verkouden en voel je ook druk in je bovenkaak of je voorhoofd? Doet het pijn als je bukt of kauwt? Dan heb je misschien wel last van een bijholteontsteking. Hier lees je wat de symptomen van een bijholteontsteking zijn en wat het precies is.

Wat is een bijholteontsteking?

Een bijholteontsteking is een ontsteking van de slijmvliezen in de bijholten. Het begint vaak met een gewone verkoudheid. Als er teveel slijm in de bijholten komt, dan kunnen de holtes verstopt raken. De bijholten staan via een kleine opening in verbinding met de neus-keelholte. Als je verkouden bent, raakt het slijmvlies van je neus-keelholte en je bijholten ontstoken. Daardoor ga je veel slijm (snot) produceren. De ontsteking ontstaat wanneer de bijholten helemaal dicht gaan zitten door de slijmvlieszwelling. Het wordt dan te vol in je bijholten. Daarom krijg je bij een bijholteontsteking zo’n drukkend of pijnlijk gevoel in je gezicht.

De bijholten zijn de met lucht gevulde ruimtes in je schedel. Je hebt in totaal vier bijholten:

  • links en rechts van je neus, in het bot van je bovenkaak (de kaakholte);
  • links en rechts van je neus, in het bot van je voorhoofd (de voorhoofdsholte).

Wat zijn de symptomen van een bijholteontsteking?

  1. Je bent verkouden of net verkouden geweest. Een bijholteontsteking begint bijna altijd met een gewone verkoudheid, zoals een lopende, snotterige of verstopte neus en veel niezen. Ook kan je door het snot dat naar achter in je keel lekt veel moeten hoesten.
  2. Je voelt druk of pijn in je bovenkaak, gezicht of voorhoofd. Als je last hebt van een bijholteontsteking, dan voel je vaak druk of pijn in je bovenkaak, gezicht of voorhoofd. Dat komt omdat je bijholten links en rechts van je neus in het bot van je bovenkaak en voorhoofd zitten.
  3. Je ruikt minder. Door een bijholteontsteking kan je minder goed ruiken, ook als je verkoudheid al over is.
  4. De wortels van je boventanden en kiezen zijn gevoelig. Je kaakholten zijn ontstoken, daardoor kunnen de wortels van je bovengebit ook gevoelig zijn. Net onder je kaakholten beginnen namelijk de tandwortels van je boventanden.
  5. Kauwen en bukken doet pijn. Met kauwen en bukken komt er extra druk op je neusbijholten. Dat kan dus pijn opwekken of extra pijn geven.
  6. Je wang is opgezwollen. Meestal zit de ontsteking aan één kant van je gezicht, links of rechts. Het kan zijn dat je wang aan die kant ook opzwelt.
  7. Je hebt koorts. Je lichaamstemperatuur kan door een bijholteontsteking hoger worden dan 38 graden Celsius

Hoe lang duurt een bijholteontsteking?

Meestal gaat de ontsteking binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Bij één op de tien mensen houden de klachten langer dan 3 weken aan.

Wat kan de Zoutgrot voor jou betekenen wanner je een bijholte en/of voorhoofdsholte ontsteking hebt?

Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat bij patiënten met bijholte ontstekingen het overtollige slijm beter afgevoerd kan worden, waardoor er meer lucht ingeademd kan worden.

 

Heeft u een vraag?