Wat is Halotherapie?

zeezout

Halotherapie oftewel Zouttherapie is een natuurlijke therapie die (microdeeltjes) droog medicinaal zout mechanisch via de lucht verspreidt om zo een betere ademhaling, gezondere huid, gezondere slaap, verbeterde fysieke fitheid en welzijn te bevorderen. Halotherapie helpt ook om de symptomen van veel ademhaling en huidaandoeningen te verlichten.

Hoe werkt het?

Het zout wordt door onze ultramoderne halogenerator tot kleine microdeeltjes vermaalt en vervolgens in de zoutkamer via de lucht verspreid. Terwijl u zich ontspant in de zoutkamer, inhaleert u de droge met zout verrijkte lucht diep in uw longen. Het zout verwijdt de luchtwegen, maakt het slijm los en de ontsteking wordt verminderd, waardoor er meer ruimte in de luchtwegen is om te ademen. De symptomen verdwijnen, soms tot 12 maanden. De niet-geïnhaleerde deeltjes die op de huid terechtkomen helpen de pH in balans te brengen en stimuleren de herstellende en regeneratieve processen in de huid, verhogen de stijfheid en stimuleren de celgroei en de microcirculatie.

Wat is het verschil tussen zouttherapie en zeelucht?

Zeelucht is veel vochtiger dan de droge lucht die wordt gebruikt bij zouttherapie. Hier door is de zoutconcentratie veel lager en kan het niet diep in de longen doordringen.

Wat zijn de bijwerkingen?

Omdat Zouttherapie 100% natuurlijk en medicijnvrij is, zijn er geen negatieve bijwerkingen. Na de sessies kunt u een lichte hoest, lichte beklemming op de borst of loopneus ervaren, maar dit is gewoon het zout dat zijn werk doet om slijm en toxines uit de longen en luchtwegen te verwijderen. 

Kan Zouttherapie mijn bloeddruk verhogen?

Dit is een uitstekende vraag als u overweegt deel te nemen aan Halotherapie. Patiënten met veel voorkomende ademhalingsproblemen, kunnen ook aan hoge bloeddruk problemen leiden. Lang niet altijd is de oorzaak van hoge bloeddruk bekend. Wel is bekend dat een hoge bloeddruk in sommige families vaker voorkomt. Erfelijke aanleg of risicofactoren in de familie spelen dan een rol. Hoge bloeddrukomstandigheden worden soms veroorzaakt door te veel zout in te nemen op een regelmatige basis of een stressvolle baan kan ook invloed hebben. Uw arts kan medicijnen, ontspanningstechnieken en een zoutarm dieet aanbevelen om er voor te zorgen dat uw bloeddruk normaliseert.

Ademen versus het eten van zout: een groot verschil:

Sommigen vragen zich misschien af of het inademen van zout tijdens een Halotherapie-sessie ervoor kan zorgen dat hun bloeddruk op een onnatuurlijke manier stijgt. Het zijn goede vragen en een die een heel eenvoudig antwoord heeft. Nee, in de zoutkamer zal uw bloeddruk niet stijgen. Zelfs met de zoutdeeltjes in onze kamers met een concentratie die 10-15 keer hoger is dan normale zeelucht, hoeft u zich geen zorgen te maken dat dit uw bloeddruk beïnvloedt. In feite is de hoeveelheid zout die u inademt drastisch anders dan het eten van zout in het algemeen. Het inhaleren gaat alleen over de hoeveelheid zout die u binnenkrijgt als u één aardappelchips eet. Slechts één kleine chipje, dat is alles. U hoeft zich geen zorgen te maken over uw bloeddruk.

Moet ik stoppen met het gebruik van mijn medicatie tijdens zouttherapie?

Nee. Halotherapie wordt als aanvullende behandeling toegepast. Het is een verlichtingstherapie. Mensen die hier komen, merken vaak dat ze hun afhankelijkheid van bepaalde medicijnen kunnen verminderen. U moet echter altijd het advies van uw arts en uw voorgeschreven medicatie blijven volgen!

Waarom is Halotherapie effectiever dan stomen of gebruik van vochtig zout?

Stomen is een gebruik van een zoutoplossing die wordt verdampt in de lucht en ingeademd door cliënten of wordt gebruikt als een methode voor nasale irrigatie. Het (natte) zout bereikt alleen de bovenste luchtwegen en kleeft aan de neus en mond, en bereikt de keel of het diepste deel van de longen en sinussen niet. Dit vermindert de ‘slijmoplossende’ eigenschappen van het zout omdat het niet naar de plaatsen komt waar het zouteffect het meest nodig is – in het diepste deel van uw longen. Dit is de reden waarom een ​​paar dagen op het strand minder effectief zijn dan een uur in een droge aerosol zoutkamer.  Met onze halotherapie is niet alleen de zoutconcentratie van de lucht in de zoutgrot ideaal voor alle cliënten, maar de deeltjesgroottes zijn ook berekend om de therapie zo goed mogelijk voor iedereen te maken, of ze nu lijden aan een huidaandoening of een ziekte die het diepste deel van de longen aantast.

Waarom ligt er zout op de vloer en zijn de muren ook van zout?

Onze zoutgrot is met ongeveer met 5 ton zout bekleed! De wanden en het plafond zijn bekleed met zout en de vloer met los zout. Dit zorgt ervoor dat de ruimtes gegarandeerd steriel blijven. Verdere materialen die gebruikt zijn in de zoutkamers zijn 100% natuurlijk.

Wat voor zout wordt er gebruikt tijdens de Halotherapie sessies?

Bij Zoutgrot Zeeland gebruiken wij uitsluitend farmaceutisch zout, vacuümzout omdat:

Vacuümzout is het zuiverste zout. Het is bijna puur natriumchloride (NaCl). Dit zout wordt gebruikt in voeding en in de medische wereld. Vandaar dat het ook farmaceutisch zout wordt genoemd. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat hoe puurder het zout is (hoe hoger het gehalte natriumchloride), hoe beter het zout scoort op de karakteristieken die halotherapie effectief maken: absorberend, antibacterieel en ontstekingsremmend.

Hoe wordt het zout gewonnen?

Vanaf het maaiveld worden schachten geboord tot in de zoutlaag of -koepel. Via die schachten word schoon warm water naar beneden gepompt waarin het zout oplost. De op deze manier ontstane pekel wordt omhoog gepompt en naar de zoutfabriek geleid. Daar wordt de pekel met speciale hulpstoffen ontdaan van verontreinigingen en vervolgens wordt het water door koken verdampt, hetzij onder druk of onder vacuüm (negatieve druk). Wat overblijft, is een zout van ten minste 99,9% zuiver natriumchloride. Het product dat zo wordt verkregen is puur vacuümzout. Omdat vacuümzout zo zuiver is, is het heel veelzijdig. Het kan worden toegepast voor levensmiddelen, de chemische en farmaceutische industrie, de visindustrie, de landbouw, waterontharding en vele andere zaken.

Wat is het verschil met andere zoutaanbieders / producten?

Dode Zeezout, Steenzout, Himalayazout zijn geschikt voor koken, spijsvertering of uitwendig gebruik zoals in verzorgingsproducten. Maar het is een stuk minder zuiver dan farmaceutisch zout. Deze ‘hippe’ zoutsoorten bevatten een variëteit aan mineralen, metalen en andere elementen (er kunnen zelfs kleiresten in zitten). Ook zijn deze zouten niet consistent in de hoeveelheden van de verschillende stoffen die het bevat. Alleen NaCl (natriumchloride) lost helemaal op in water en blijft niet in de longen achter. Alle andere zouten kunnen dus schadelijk zijn door het achterblijven van stoffen in de luchtwegen.

Waarom is de relatieve luchtvochtigheid van belang in onze zoutgrot?

Als de lucht te droog of te vochtig wordt in de zoutgrot dan zal het krachtige effect van de halotherapie afnemen, omdat de fijne zoutdeeltjes niet tot in de kleinste delen van de longen (de longblaasjes) kunnen doordringen. De luchtvochtigheid moet tussen de 45-60% zijn. Dit is de reden waarom er geen fonteinen of andere aan water gerelateerde apparaten in een zoutkamer kunnen worden geïnstalleerd.

Hoe gaat de behandeling in zijn  werk?     

U maakt telefonisch een afspraak (06 42222306). Kom iets voor de afgesproken tijd en meldt u aan de balie. Betaling liefst per pin Behalve bij de Energetische Wellness of klankschaal sessies. Uw tas kunt u veilig opbergen in een kluisje wat u zelf kunt afsluiten U trekt een paar wegwerpslofjes aan over uw schoenen of betreedt de grot op blote voeten, lekker door het zout. Witte schone sokken aantrekken mag ook, (wel zelf meebrengen). Haarnetjes zijn gratis beschikbaar.

U betreedt de zoutkamer en neemt plaats op 1 van de 8 relaxstoelen. Op de achtergrond klinkt rustige muziek waarbij u lekker 3 kwartier kunt relaxen of u leest een boek. U kunt ook reserveren voor groepjes van max. 8 personen Voor kinderen is er een apart kinderuurtje. Komt u met huidproblemen, trek dan makkelijke kleding aan en maak de te behandelende huid zoveel mogelijk bloot. Vriendelijk verzoek om vlak voor de komst naar de Zoutgrot geen parfum of aftershave te gebruiken. Parfums irriteren vaak mensen met luchtwegklachten wat extra irritatie van de luchtwegen geeft.

Het is geen sauna, de temperatuur is gemiddeld rond de 20 graden en de luchtvochtigheid tussen de 35-50%.

Neem zelf een fleecedekentje mee, eventueel een kussentje of badlaken als u dat prettig vindt om onder te liggen.

 

 

 

 

 

 

 

Wij staan voor je klaar

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en stel je vraag.
Wij reageren binnen 24 uur terug!

3 + 2 =

Heeft u een vraag?