hooikoorts verlichten met zout

De periode dat je last hebt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. … In deze periode heb je dan ook de meeste kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de grassen bloeien.

Wat kan de Zoutgrot voor jou betekenen als je hooikoorts hebt?

De halogenerator verspreidt microspische zoutdeeltjes door de lucht van de zoutgrot. Terwijl jij rustig ligt in te ademen komen deze deeltjes in de luchtwegen en longen terecht. Deze zoutdeeltjes stimuleren de natuurlijke werking van trilharen op het slijmvlies. De trilharen in de luchtwegen zorgen voor transport van overtollig en vervuild slijm (bijvoorbeeld pollen, fijnstof). De luchtwegen blijven schoner, pollen blijven minder goed plakken en allergische reacties zoals niesbuien, verstopte neus, jeuk en traanogen nemen af.

Meeste last van hooikoorts
De maand juni werd vroeger ook wel de “hooimaand” genoemd. In deze maand hadden mensen het meest last van hooikoorts. Vandaar de naam hooikoorts. Tegenwoordig zien we dat hooikoorts klachten vooral tussen februari en september voorkomen. Het moment waarop je last krijgt van hooikoorts is afhankelijk van de bloeiperiode van de bloeiende grassen, planten of bomen waar je allergisch voor bent.

Bloeiperioden
Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor boompollen, dan zijn voornamelijk februari, maart en april de maanden waarin je last van klachten kan hebben. Maar ben je allergisch voor graspollen, dan zijn juni en juli maanden waarin je hooikoorts klachten kan verwachten. Sommige mensen hebben het hele seizoen klachten. Voor ieder persoon is dit dus verschillend.

Pollen vermijden
Naast medicatie kan je klachten ook verminderen door de allergenen, oftewel de pollen afkomstig van bloeiende grassen, planten of bomen, zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan lastig zijn, aangezien deze overal om ons heen aanwezig zijn. Daarnaast verspreiden de pollen (het stuifmeel) zich door de lucht. Houdt in de perioden dat er veel pollen in de lucht aanwezig zijn, de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Daarnaast is het aan te raden niet te veel naar buiten te gaan op dagen dat je veel klachten hebt. Op warme dagen zijn vooral de ochtenden ongunstig. Dit is een moment waarop er veel pollen in de lucht aanwezig kunnen zijn.

Of klachten van hooikoorts het dagelijks leven beïnvloeden, verschilt uiteraard per persoon. Neus- en oogklachten zijn bekende symptomen en kunnen erg lastig zijn op bijvoorbeeld werk en/of school. Daarnaast hebben veel mensen ook last van slaapproblemen, lamlendigheid, hoofdpijn of kunnen zich slecht concentreren. Hooikoorts is dus in veel gevallen meer dan alleen een vervelende snotneus en rode ogen en kan een grote invloed op het dagelijks leven hebben.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat de impact van hooikoorts op de arbeidsproductiviteit hoger is dan ziektes zoals astma, diabetes, depressie of hart- en vaatziekten. Dit terwijl deze ziektes vaak als erger worden beschouwd. *

Heeft u een vraag?