Psoriasis valt onder een groep van aandoeningen aangeduid als dermatitis, wat ‘ontsteking van de huid’ betekent. Het is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem blijvend is ontregeld, wat tot uiting komt in een chronische ontsteking van de huid, die plaatselijk te veel nieuwe huidcellen aanmaakt.
Psoriasis, overigens niet besmettelijk, kent verschillende soorten, die met elkaar gemeen hebben dat ze zich presenteren als een huidaandoening. Rode, schilferende plekken, die zich onder meer kunnen voordoen op de elle bogen, knieën, handen en de hoofdhuid (onder het haar), en gepaard gaan met (vaak veel) jeuk. Sommige psoriasispatiënten hebben slechts op enkele plekjes een lichte huidafwijking, terwijl bij andere bijna het hele lichaam is aangedaan. Het beloop, waarbij verbetering en verslechtering elkaar afwisselen, varieert sterk.
Erfelijke aanleg vormt vrijwel altijd de basis voor het ontstaan van psoriasis. Daarnaast kunnen andere factoren, zoals infecties, beschadiging van de huid en medicijnen het beloop van de ziekte beïnvloeden. Psoriasis is een chronische ziekte en kan dus niet genezen.
Halotherapie helpt omdat het de vochtbalans in de huid verbetert. De zouttherapie zorgt ervoor dat er meer water in de huid wordt vastgehouden. Hierdoor heeft de huid meer weerstand tegen schadelijke invloeden. Daarnaast heeft zout een bacterieremmend effect, wat ook bijdraagt aan het kalmeren van de huid.